De Vlaamse Gaai

De Vlaamse GaaiWeet u hoe men in Brabant een Vlaamse Gaai noemt? een Hannebroek of Broek Hannek. Met een beetje geluk komt u hem in de Boswachterij Dorst nog tegen. De vogel voedt zich met insecten, kleine bosmuizen en jongen en eieren van andere vogels. In de herfst eet hij eikels, beukenoten, vruchten en bessen, die hij ook als wintervoorraad opslaat. Omdat hij de bergplaatsen nogal eens vergeet, werkt de vogel mee aan de verspreiding van zaden. De Vlaamse Gaai broedt in alle soorten bos. Het nest wordt door beide partners gebouwd. Meestal worden 5 tot 7 eieren gelegd die in circa 16 dagen worden uitgebroed. Op de leeftijd van 3 weken zijn de jongen al zo onafhankelijk dat ze het nest kunnen verlaten. De Vlaamse Gaai is circa 34 cm groot. Het verenkleed is bruin-rose met een witte stuit en een zwarte staart. Het opvallendste kenmerk is wel de blauw-zwart gebandeerde vleugeltekening.    

Even een beetje historie ...

De percelen waarop het landgoed is gevestigd, waren tot eind 60-er jaren in het bezit van het Bisdom Breda. Behalve een kapel en een houten huis was er niets, alleen maar open velden. De kapel is nog tot 1960 gebruikt voor de zondagse mis en het houten huis werd gebruikt door de verkenners. De Hannebroeck is in 1969 gestart, aanvankelijk als camping. Onze gasten kwamen voornamelijk met tentjes en met een enkele tourcaravan. Toch waren er ook al stacaravans. De foto hierboven is van een ansichtkaart uit die tijd. Door de loop van de jaren heen is De Hannebroeck een chaletpark geworden met vaste standplaatsen.

Even een beetje historie ...Even een beetje historie ...Even een beetje historie ...Even een beetje historie ...Even een beetje historie ...Even een beetje historie ...
Klik hier om naar de website van Pannekoeckenhuys Restaurant de Hannebroeck te gaan.
Landgoed de Hannebroeck

Landgoed De Hannebroeck is gelegen aan de rand van de Boswachterij Dorst en bestaat uit een Pannekoeckenhuys Restaurant en een Chaletpark.

[homepage]

Chaletpark De Hannebroeck

Hoevestraat 12
4903 RR Oosterhout

0161-411458

info@hannebroeck.nl